Werking


Waar staat BOENK! voor?

Creatieve concepten, ervaren begeleiders, kleine groepjes, zorg voor de planeet en gebruik van de UiTPAS. Lees hier meer waar we voor gaan en in geloven.


Waar gaan de kampen door?

In regio Drongen en Mariakerke. We kiezen er voor om samen te werken met basisscholen. Je kan per kamp de kamplocatie en het adres terugvinden.


Wie kan deelnemen?

BOENK! organiseert kampen voor zowel kleuters als kinderen van de lagere school. Kindjes die schoolgaand en zindelijk zijn kunnen deelnemen aan de kampen voor kleuters. Op iedere kamplocatie is er telkens een kamp voor kleuters en voor kinderen lagere school voorzien. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen, wordt er nog opgesplitst in kleine groepjes volgens leeftijd.


Hoe groot zijn de groepen?

We werken met groepen van maximum 16 kinderen per groepje. Dit om de kwaliteit van het kamp, aandacht voor ieder kind en het groepsgebeuren te verzekeren. Er is één vaste begeleider per groepje, een vertrouwd gezicht de hele week lang. Er is steeds een extra 'vliegende' begeleider die mee ondersteunt.


Is er 's morgens en 's avonds opvang?

Vanaf 2023 breiden we onze opvanguren uit. Zo hopen we tegemoet te komen aan de vraag van ouders.

 • Vooropvang van 8u tot 9u.
 • Naopvang van 16u tot 17u30.


Hoe ziet zo een kampdag er uit?

 • 8u – 9u: vooropvang en onthaal ouders
 • 9u – 12u: activiteiten
 • 12u – 13u: lunch en vrij spel (voor de kleuters is er na het middageten een rustmomentje binnen)
 • 13u - 16u: activiteiten + vieruurtje
 • 16u – 17u30: naopvang


In de voor- en namiddag is er telkens nog een korte pauze voorzien met buiten spelen. BOENK! voorziet voor ieder kind een dagelijks stuk fruit als vieruurtje.


Hoe ziet een kamp voor kinderen van de lagere school er uit?

Binnen het kleine groepje gaan we differentiëren. Op die manier zijn de activiteiten enerzijds haalbaar en anderzijds voldoende uitdagend voor alle kinderen. Door de kampen te organiseren in kleine groepjes kunnen we ervoor zorgen dat we voldoende aandacht besteden aan alle kinderen, ze zich snel op hun gemak voelen en de begeleiders ruimte hebben om in te spelen op de kinderen. Zo kunnen we ook kiezen voor out-of-the box activiteiten die net dat tikkeltje meer hebben! Ieder groepje heeft een vaste begeleider voor de volledige week. Dit is iemand die reeds ervaring heeft in de begeleiding van kinderen. Er is steeds een extra 'vliegende' begeleider aanwezig om extra te helpen.


We werken voor de kinderen van het lager met een herkenbare dagstructuur. Hierin komen een aantal vaste ankermomenten terug (zoals de kring en het voorleesmoment).

vooropvang - start kamp met kampdans/kring - toneeltje in thema - activiteiten - middageten - vrij spel - start met kampdans/kring - voorleesmoment - activiteiten - vieruurtje - einde kamp - naopvang.


Hoe ziet een kamp voor kleuters er uit?

Voor kleuters is het goed nog iets meer structuur en houvasten te bieden. Daarom gebruiken we volgende dagstructuur:

vooropvang - start kamp met verzamellied - kwartiertje voorlezen - activiteiten - middageten - rustmomentje - verzamellied - kwartiertje voorlezen - toneeltje in het thema - activiteiten - vieruurtje - einde kamp - naopvang.


Er is per groepje een vaste begeleider die de hele week zorg draagt voor het groepje kleuters. Deze begeleider heeft al wat ervaring in de begeleiding van peuters en/of kleuters. De activiteiten worden op maat van kleuters georganiseerd en ook daarbinnen wordt er nog gedifferentieerd. Zo kunnen zowel de kleinste (b)engeltjes als de iets oudere kleuters zich helemaal uitleven en genieten van de activiteiten. Er is steeds een extra 'vliegende' begeleider aanwezig.


Hoe zorgen we dat de kampen voor kleuters helemaal 'kleuterproof' zijn?

Bij BOENK! kunnen heel jonge kindjes al mee op kamp. Vanaf dat je kindje naar school gaat en zindelijk is, kan je inschrijven voor een kamp. Zo zijn ook peuters van harte welkom om deel te nemen aan een kamp van BOENK! De kleine (b)engeltjes vergen extra aandacht zodat ze zich snel thuis voelen bij BOENK!


Wat doen we om het de kleuters zo comfortabel mogelijk te maken?

 • Het kleuterdorp: een aparte ruimte enkel voor de kleuters met allerlei speelgoed, matjes, tentjes, ballenbad, boekjes, ... Gezelligheid troef!
 • Ouders. Mama's en papa's mogen 's morgens hun kind afzetten in het kleuterdorp en kunnen meteen vertrekken, maar mogen evengoed blijven hangen tot wanneer zij willen. Als ouder voel je immers zelf best aan wat voor jouw kind het beste werkt.
 • Nabijheid van kleutertoiletten.
 • Activiteiten op maat. We zorgen dat we de activiteiten enerzijds haalbaar genoeg en anderzijds uitdagend genoeg maken. Hierbij proberen we binnen de groep te differentiëren. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen splitsen we op in een groepje met de jongste kinderen en een groepje met de oudste kinderen.
 • Thema en inkleding. Wat is er nu leuker dan je fantasie de vrije loop laten en meeleven met een verhaal? Dagelijks spelen de begeleiders een toneeltje en worden de activiteiten ingekleed zodat de kleuters helemaal kunnen opgaan in het thema en verhaal van het kamp.
 • Springkasteel: op ieder kamp is er een springkasteel aanwezig. De begeleiders van de kleuters zorgen er voor dat de kleuters op een apart moment (los van de kinderen van het lager) ook mogen spelen op het springkasteel. Zo is dit niet te druk en waken we over de veiligheid.
 • Inschrijven per dag of per week. Is een volledige week te vermoeiend? Of is er een vaste oppasdag bij oma of opa die je liever behoudt? Je kan zelf kiezen op welke dagen je kind deelneemt. Geef door bij je inschrijving op welke dagen we je zoon/dochter mogen verwachten op kamp.
 • Fruit als vieruurtje. In de namiddag voorzien we voor alle deelnemers een stuk fruit. Indien nodig wordt dit geschild en in stukjes gesneden.
 • Rustmomentje. Na het middageten wordt er steeds een rustmomentje georganiseerd waarbij de kinderen de mogelijkheid hebben om een middagdutje te doen of rustig een boekje te lezen.
 • Deelnemersfiche. We bereiden ons graag goed voor. We vragen voorhand wat extra info op over je kind via de deelnemersfiche (Bv. doet je kindje nog een dutje, kan je kind zelfstandig zwemmen en/of hulpmiddelen nodig bij het zwemmen, contactgegevens van je huisarts, relevante medische info i.f.v. de activiteiten op kamp, ...). Begeleiders van BOENK! kunnen zo beter inspelen op de noden van je dochter/zoon. Begeleiders vallen onder het beroepsgeheim en gaan vertrouwelijk om met deze informatie.
 • ...


Kunnen de peuters/kleuters na de middag een dutje doen?

Omdat sommige kleuters nog deugd hebben van een dutje, is er na het middageten telkens een rustmomentje voorzien. Dit wordt georganiseerd op een vaste plek in het kleuterdorp. Dit is een rusthoekje met kussens, dekentjes, matjes en boekjes. Voor kleuters die geen dutje meer doen, is dit een vrij moment waarop ze binnen een boekje lezen. Na het rustmomentje starten we steeds met een kwartiertje voorlezen.


Op welke manier werkt BOENK! aan ecologie en duurzaamheid?

We streven er naar om 'groene kampen' te organiseren. We proberen bewuste keuzes te maken en willen hier nog verder in groeien. We staan steeds open voor samenwerkingen met (lokale) partners, contacteer ons gerust indien je een idee hebt of een kans ziet voor BOENK!

Wat doen we:

 • We kopen onze vieruurtjes aan bij de lokale fruit- en groenteboer uit Drongen. We werken samen met Boer Jan (Gavergrachtstraat 143 in Drongen). Zo willen we inzetten op de korte keten en op seizoensgebonden producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
 • We gebruiken kraantjeswater en herbruikbare bekers en drinkflessen.
 • Bij knutselactiviteiten proberen we ook recupmateriaal te gebruiken. Zo gaan we bij de voorbereiding van het kamp gaan grasduinen in de kringloopwinkel. We verzamelen ter voorbereiding van de kampen materialen zoals karton, touw, kurken, dopjes, toiletpapierrolletjes, ... om hier dan mee aan de slag te gaan tijdens knutselactiviteiten.
 • Een deel van ons speelmateriaal werd tweedehands aangekocht.
 • We proberen ook in de activiteiten zelf aandacht te besteden aan ecologie en duurzaamheid. Bv. een bezoek aan Boer Jan, de zelfpluktuin, zorg dragen voor de natuur, verhalen voorlezen over hoe we zorg dragen voor onze planeet, uitstap naar het bos waar we aandacht hebben voor de fauna en flora, een namiddag zwerfvuil verzamelen, ...
 • Wanneer we op uitstap gaan gebruiken we het openbaar vervoer (trein of bus).
 • ...